Ilustracija zaštitnog znaka web servisa naKlik kako viri iza naslova

One page business website: Kada je bolje biti single?

Kakav ti je to poslovni sajt kada imaš samo jednu stranicu?
Jednostavan i mali, ali dovoljan da povećam broj klijenata i vodim uspešan biznis.

Bez obzira na veličinu i obim, sajt je uvek moćna stvar, a one page website je pravi primer za to.

Šta je to one page website?

One (single) page website, poznat i kao mikrosajt, je posebna vrsta sajta koja se sastoji od jedne web stranice. Sadrži dovoljno informacija o poslu, usluzi ili osobi. Proteklih godina postao je popularan, zbog čega se koristi u različite svrhe.

One page website vs prezentacioni sajt: Sukob titana

Zaista ne znamo ko bi odneo prednost u ovoj borbi, ali znamo da bi presudila namena samog sajta. Zbog toga ćemo navesti nekoliko stvari o kojima treba voditi računa ako razmišljaš o one page website-u.

Ilustracija borbe titana prezentacionog web sajta i one page web sajta, koju simbolišu meda i zeka sa mačevima

One page ili prezentacioni sajt: Pristupačnost ili detalji?

Otkrićemo tajnu – kupci i ne vole baš da istražuju i provode dosta vremena na jednom mestu. One page website je dobar zato što sve potrebne informacije mogu pronaći bez mnogo lutanja po sajtu, pa će se mnogo brže odlučiti za uslugu ili proizvod.

Međutim, ako tvoj posao podrazumeva da buduće klijente ili kupce upoznaš sa mnogim detaljima, previše informacija na jednom mestu će zbuniti kupca, pa će uslugu ili proizvod potražiti na drugom mestu.

Ilustracija bundeva

One page site je bolja opcija za mobilne telefone

Već smo govorili o tome da skoro 50% kupaca traži uslugu ili proizvod preko mobilnih telefona, a taj tekst možete potražiti ovde. Upravo zbog svoje preglednosti i jednostavnosti, one page website je pogodniji za mobilne telefone, jer se kroz takvu vrstu sajta krećemo skrolovanjem, pa je i optimizacija takvog sajta minimalna.

Izrada najboljih web sajtova

Za samo par dana uz našu pomoć i podršku,
dobićete atraktivan web sajt sa posebnim dizajnom

Ilustracija zeca koji ispisuje kodove kao predsava piksel koda koji se ugrađuje u sajt radi lakšeg merenje konverzija

Manji ili veći sajt: Efektnost ili mogućnosti?

Uz pažljivo odabrani dizajn, one page sajt može da ispriča kontinuiranu priču o vašem proizvodu ili usluzi i da izazove onaj WOW efekat koji će svakako doneti veći angažman potencijalnih kupaca ili klijenata. Međutim, sajt sa više strana pruža više mogućnosti: reklamiranje određene stranice ili akcije na koju želite da vaši kupci ili klijenti posebno obrate pažnju, optimizacija za veći broj reči itd. U ovom slučaju bi trebalo jasno definisati cilj.

Zamisli da se spremaš za letovanje u Grčkoj i tražiš hotel preko interneta. Jorgos ima prezentacioni sajt koji ti pruža informacije o sobama, mogućnost online rezervacije, restoran i dodatne usluge prevoza. Kristos ima jednostavan sajt sa slikom terase koja se nalazi na moru i na kojoj ćeš svakog jutra moći da piješ kafu uživajući u najlepšem pogledu i plavetnilu. Ovo doprinosi upravo tom WOW efektu koji one page sajt treba da izazove, pa ćeš ostale informacije potražiti kontaktirajući hotel. U ova dva slučaja cilj je različiit – prvi hotel želi da online rezervišeš sobu, a drugi želi da ga kontaktiraš.

Zaštitni znak web servisa naKlik, sivi zec na letovanju gleda kroz prozor na more

Večito pitanje: Kako uraditi seo optimizaciju za one page website i može li se rankirati na Google-u?

Seo optimizacija je najčešće jedan od glavnih problema zbog kojeg mnogi odustaju od pravljenja mikro sajta. Može li se one page sajt rankirati na Google-u?

Može, ali samo ukoliko se ispoštuju sledeći saveti:

Seo optimizacija za specifičnu ključnu reč

Kod one page website ne treba komplikovati stvari. Obzirom na to da se ovakav mikro sajt bazira na jednog niši, rankiranje na Google pretraživaču može biti veoma dobro, ali samo za jednu ključnu reč ili frazu. Pažljivo odaberi ključnu reč i dobro razmisli o tome šta je to što tvoji kupci ili klijenti kucaju u Google pretraživač da bi došli do tvog sajta.

Bolje zec nego kornjača: Brzina je presudna

Iako basna kaže drugačije, Google-u nije potrebna trka da bi video ko je brži – zec ili kornjača. Da bi njegovi korisnici što brže i lakše došli do podataka, Google će prednost dati sajtovima koji imaju veću brzinu i takvi će biti i bolje rankirani.

Većina preduzetnika koji imaju one page website previdi optimizaciju brzine učitavanja sajta. Brzina igra veliku ulogu u rankiranju na Google-u, pa se često može dogoditi da je sve ostalo u redu, ali da sajt nije izbio na prvu stranicu upravo zbog brzine. Kupci ne žele da gube vreme na učitavanje sajta i takvi sajtovi obično ulivaju manje poverenja.

Ilustracija zeca koji trži kroz cilj, a kornjača zaostaje za njim. Simbolika brzine sajta i važnosti optimizacije

Optimizuj svaku sekciju

One page website je uglavnom podeljen na nekoliko sekcija, a navigacija kroz stranicu se vrši kliktanjem na delove menija. Zato je vrlo važno oprimizovati svaki segment ponaosob. Kod ovakve optimizacije treba voditi računa o tome da ključne reči budu povezane.

Mikro dizajn za mikro sajt

Kad neko uđe na sajt koji ima samo jednu stranicu potrebno je da tu provede što više vremena. Istraživanja pokazuju da je čak 65 % svetske populacije vizuelni tip, zbog čega i ne čudi činjenica da je prosečan korisnik, čak i pre nego što se upoznao sa sadržajem sajta, zaključio da li vredi da odvoji svoje vreme za to. Zbog toga, web dizajn igra ključnu ulogu u privlačenju klijenata i kupaca.

Kod kreiranja one page website-a, rad na dizajnu i vizualnom indentitetu započinje od odabira template-a, koji treba da bude jednostavan, pregledan, ali i efektan. Inspiraciju za dizajn svog mikrosajta, potraži u zanimljivim segmentima posla koji obavljaš, a mi ti kao zanimljiv i koristan primer predstavljamo nekoliko upečatljivih one page website-a koji su nastali u web servisu naKlik:

Ilustracija zečijih šapica i rupe u kojoj se nalazi šargarepa

Kome je namenjen one page website?

Zbog svoje jednostavnosti i efektnosti one page website je proteklih godina postao izuzetno popularan u svetu, a može se koristiti u različite svrhe.

One page business website: usluga ili jedinstven proizvod

Za privrednike koji se bave uslužnim delatnostima (baštovanstvo, vodoinstalacija, pranje veša i mnoge druge) one page website može biti idealno rešenje. Međutim čak i one firme koje prodaju jedinstven i često veoma skup proizvod mogu pronaći koristi od one page website. Efektan sajt daje određenu dozu profesionalnosti, ali i sve potrebne informacije, pa se pokazao kao izuzetno privlačan za klijente.

Ilustracija: zec baštovan, lisica pere veš i vidre kao vodoinstalater- usluge koje mogu primeniti one page business website

Portfolio: Tvoja lična web prezentacija

Mnoštvo uspešnih ljudi iz oblasti freelance-a, glume, fotografije, dizajna i ostalih sfera iskoristilo je moć one page website kako bi što lakše pronašli posao i to upravo zbog toga jer im ovakva vrsta samopromocije omogućava da pokažu svoje znanje na delu.

Web sajt je vaš izlog

Izrada web sajtova prema vašim potrebama, plaćate samo mesečnu pretplatu.

Ilustracija telefona čiji ekran predstavlja ulaz u prodavnicu

Za ispitivanje tržišta

Mnoge svetske kompanije iskoristile su moć one page website-a kako bi ispitale tržište. Zbog svoje uske specijalnosti, one page sajt može lakše pronaći usko definisanu publiku i pružiti mnogo bolje korisničko iskustvo, što je od velike važnosti prilikom definisanja ciljeva internet marketinga.

U kom programu je najbolje napraviti one (single) page website?

Iako su React i Bootstrap dosta popularni, prednost u kreiranju bilo kog sajta, pa i one page, i dalje odnosi WordPress. Korisnici ove platforme ističu jednostavnost u korišćenju i bolju preglednost, pa i ne čudi što je većina sajtova na svetu napravljena upravo u WordPress-u.

Ilustrovane šapice i uši zeca koji viri iz rupe

Koliko košta one page website?

Specifičnost one page website-a doprinosi tome da i cena izrade ovakvog sajta bude niža, što omogućuje da se optimizuju troškovi za izradu web sajta, što doprinosi popularnosti ovakvih mikro sajtova.

Ipak, izrada one page website-a može postati mač sa dve oštrice. Budući da se mora povesti računa od dizajnu, trebalo bi posebno isplanirati budžet za dizajnerske usluge, pa razlika u ceni često i nije toliko velika. Kada uzmemo u obzir i činjenicu da se ne može svaki posao prilagoditi single page konceptu, često upadamo u zamku izrade veoma lošeg sajta, koji je prenatrpan sadržajem i koji će doneti više troška nego koristi.

Naravoučenije: Iako je jednostavan za održavanje i veoma popularan u svetu, prilikom izrade one page business website-a, trebalo bi voditi računa o optimizaciji, dizajnu i konceptu ovakvog sajta i na taj način se mogu eliminisati sve potencijalne prepreke.

Razmisli da li se tvoje poslovanje može prilagoditi single page konceptu i javi nam se pošto bismo voleli da prodiskutujemo na ovu temu.

Prijavi se na naš njuzletter i već sledećeg četvrtka u inboks ti stižu nove i zanimljive informacije koje odmah možeš primeniti na svoje poslovanje.

Četvrtkujmo zajedno!

Ilustracija zaštitnog znaka web servisa naKlik  kako drži dasku na kojoj piše "Pratite nas!"

0 %s Komentara

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitajte još

Share This